Ayn Rand – o biografie I

Ayn Rand este pseudonimul literar al celebrei scriitoare americane de origine rusă, Alissa Zinovievna Rosenbaum, pseudonim având la origine numele său de familie, scris în chirilice, la o veche mașină de scris adusă din Rusia. Rand a fost inițiatoarea curentului filozofic numit obiectivism, dezvoltat din ideile publicate în romanele sale We the Living, Anthem, The Fountainhead și Atlas Shrugged.

Pola_Negri_by_Ayn_Rand_cover

Născută în 1905 la Sankt Petersburg, Alissa pleacă din Rusia la începutul anului 1926, ajungând la New York cu 50 de dolari în buzunar.

După o scurtă perioadă petrecută la Chicago la rude, se mută la Hollywood unde, chiar a doua zi, primește o ofertă de colaborare de la regizorul Cecil B. DeMille – inițial ca figurantă, iar mai apoi ca scenaristă

Primul său succes literar a fost, de altfel, chiar un scenariu: Red Pawn, vândut studioului Universal Pictures în 1932. Prima sa carte publicată a fost o biografie a Polei Negri, iar primul său roman, semi-autobiograficul We the Living, apare în 1936. Acțiunea, la fel ca și cea a scenariului Red Pawn, are loc în Rusia sovietică, subiectul fiind lupta între stat și cetățean.

După biografia scrisă de prietena și asociata sa,  Barbara Branden (n. Weidman), s-a turnat în 1986 filmul The Passion of Ayn Rand, pentru rolurile de aici Hellen Mirren primind un premiu Emmy iar Henry Fonda un Glob de Aur.

continuare

4 gânduri despre „Ayn Rand – o biografie I

Lasă un comentariu