Ayn Rand – o biografie II

Am menționat în partea introductivă a biografiei dedicate autoarei și filozoafei Ayn Rand primul său roman, We the Living, apărut în 1936 și vândut până acum în peste 3 milioane de exemplare. După el s-a turnat și un film, însă cartea nu a fost un mare succes editorial (primul tiraj de 3.000 exemplare vânzându-se destul de lent). Succesul a venit abia la reeditarea din 1959, impulsionată de succesul lui Atlas Shrugged din 1957. Diferențele de concepții ale autoarei între cele două ediții sunt destul de mari (ceea ce nici nu e de mirare, vorbind de un sfert de secol distanță).

Dacă în perioada în care scria prima carte era încă influențată de ideile lui Nietzsche, la care adera fățiș, odată cu The Fountainhead are loc o ruptură de filozofia acestuia, Ayn Rand conturându-și deja propriul sistem: obiectivismul randian. Chiar dacă azi pare o filozofie desuetă, fascinația pentru ideile Aynei Rand, cunoscută inclusiv pentru contribuția sa la campania electorală a lui Ronald Reagan (un adept declarat al său) rămâne, cu toate inadvertențele actuale. De la mâna invizibilă a lui Adam Smith, nici un alt scriitor nu mai oferise o justificare de anvergură ideilor care stau la baza economiei (politice) americane. În anii 80, romanul său Revolta lui Atlas, recent ecranizat, era considerat a doua carte ca influență în USA, după Biblie.

Asemeni celor formați în spațiul sovietic, Ayn Rand aderă la ideile capitalismului american cu tezismul sufletului slav, atins (și rănit iremediabil) de eșecul ideilor marxiste. Și astfel, din păcate, logica cu care își propovăduiește convingerile, cu tot așa-zisul raționalism și obiectivism, nu este altceva decât o imagine în oglindă a marxismului. O matrice rigidă și apăsătoare, ca și cum am putea vedea beneficiile capitalismului doar sub acest spectru, apus dar încă amenințător…

Reclame

4 gânduri despre „Ayn Rand – o biografie II

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s