Bob Dylan ia Nobelul pentru literatură

 

image.jpgÎn buna tradiție a neutralității suedeze, dacă anul trecut a luat premiul o rusoaică, anul ăsta trebuia să-l ia un american! Dacă n-a luat Philip Roth premiul nici de data asta, fericitul câștigător a fost Bob Dylan. The Guardian vine cu un interviu luat profesoarei și criticului literar Sara Danius, membră a Academiei regale suedeze de litere, care afirmă că acest premiu ar putea fi modul în care suedezii marchează despărțirea de David Bowie:

Q: Crezi că Bob merita într-adevăr premiul?

Danius: Sigur că merita, tocmai l-a primit! El este un mare poet. Este un poet oral în buna tradiție a limbii engleze, care a realizat o sinteză minunată, una foarte originală. El înglobează toate aceste tradiții și de 55 ani de când cântă, s-a reinventat constant. S-a reinventat constant creându-și o nouă identitate.

Q: Ai vorbit cu el azi?
Danius: No, am să vorbesc după.

Q: El nu este o persoană prea jovială sau zâmbitoare, mai ales într-un astfel de moment. Asta nu te îngrijorează?
Danius: Nu, cred că am un mesaj bun pentru el.

Q: Ai vreun favorit printre cântecele sale, ce ne recomanzi?
Danius: Cred că dacă vrei să începi să asculți ori să citești Dylan, ar trebui să începi cu Blonde on Blonde, albumul din 1966. E ceva clasic aici și un exemplu extraordinar al modului său briliant de a ritma și a pune împreună refrene cu gândirea sa pictorială.

Q: Dar el nu a scris nuvele, ori poezie în sens uzual.
Danius: Da, poți privi și în acest fel situația, dar dacă privim puțin înapoi, în urmă cu 2500 ani sau așa ceva, descoperim că Homer ori Sappho au scris texte poetice menite a fi ascultate. Ele au fost menite oralității, adeseori acompaniate de instrumente, și aceasta i se aplică și lui Bob Dylan. Dacă încă mai citim Homer și Sappho și ne plac [sic], la fel ne poate plăcea și Bob Dylan, el poate fi citit și ar trebui să fie citit ca un mare poet al limbii engleze, în marea tradiție lirică populară englezească.

Citiți restul interviului aici.

Reclame

3 gânduri despre „Bob Dylan ia Nobelul pentru literatură

  1. Nu sunt cunoscatoare in domeniu dar eu una nu sunt de acord. Ok, este cunoscut, este apreciat in lumea muzicii (pe buna dreptate 🙂 ) dar premiul Nobel pentru literatura???!!!….mi se pare exagerat. Dar cine sunt eu sa spun asta?! 😀

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s