Mr. Gwyn – note de lectură

În Mr. Gwyn, un thriller poetic minimalist, Baricco pune problema scrisului ca vocație, în contrast  cu scrisul ca profesie. Personajul său este un scriitor plictisit de literatură, britanicul Jasper Gwyn – ceea ce-i dă ocazia să pună în cuvinte un alt caracter excentric, o marcă proprie Baricco. Nu m-a prea încântat ideea de-a citi un scriitor-vedetă, cum era prezentat italianul cu ocazia Festivalului internațional de carte Transilvania. Sincer, i-am cumpărat cărțile doar pentru că n-am mai reușit să citesc mare lucru în ultima vreme, iar ideea că-l voi cunoaște personal, chiar și numai cu ocazia unui autograf, mă va stimula să revin la asta.

Ei bine, acest matur roman al italianului m-a făcut nu doar să redescopăr plăcerea lecturii (îmi plăcuse al său Novecento, dar Mătase nu m-a dat pe spate), ci să-mi pun și întrebări despre ce înseamnă să scrii – care este sensul acestei întreprinderi? Jasper Gwyn își abandonează vechea ocupație și începe să experimenteze, nu fără rezerve, o alta nouă. El descoperă o metodă de citi și de a copia oameni; Mr Gwyn vrea să devină un copist, un portretist al cuvintelor. L-am recunoscut aici pe autor, în cuvântarea sa de la Cluj, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Univeresităţii Babeş-Bolyai şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”:

E adevărat, scriu cărţi, dar fac lucruri diverse. Sunt poate între primii care am făcut ceea ce copiii noştri vor face cu toţi… o meserie care are multe nume şi niciunul în particular: film, televiziune, teatru, benzi desenate, romane, eseuri, e dificil de zis ce meserie faci. Văd că în şcoala mea, toţi copiii sunt aşa, nu e niciunul care are ca vis să scrie o carte; visează să facă un joc video, o carte, să lucreze în TV, să pornească un start-up, să programeze un software, e o umanitate nouă şi foarte incitantă. Am avut de-a lungul vieţii problema să înţeleg ce meserie fac.

Aici trebuie să întrerup recenzia ca să precizez că Baricco este din 1994 fondatorul (alături de Antonella Parigi, Marco San Pietro și Alberto Jona) școlii Holden de scriere creativă și arte performative. Școala sa privată are sediul în Torino și îi are acum ca acționari pe inventatorul Eataly – Oscar Farinetti, unul din cei mai buni manageri din Italia, Andrea Guerra, și Grupul editorial Feltrinelli (49,2%). Denumirea ei vine de la personajul Holden Caulfield, pentru că nu își doreau să facă o școală pentru oameni normali, ci una din care eroul romanului De veghe în lanul de secară să nu fie expulzat și a rămas o școală mică vreme de 20 de ani. Din 2013 aceasta a crescut, ajungând la nivelul 2.0, după cum puteți constata de pe noua lor pagină de facebook.

continuare de aici

Reclame

Un gând despre „Mr. Gwyn – note de lectură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s