Favoriții premiului Nobel pentru literatură

Pentru că tocmai s-au încheiat Festivalul Internațional de Carte Transilvania și Întâlnirile internaționale de la Cluj care au adus în oraș scriitori de calibru precum Alessandro Baricco, Mircea Cărtărescu, Matei Vișniec sau Andrei Codrescu, am prins (iar) gustul marii literaturi, așa că rămânem conectați și următoarele zile la evenimentele lumii culturale. Chiar dacă, așa cum afirma Cărtărescu la FICT:

Noi în România avem 20.000 de oameni care cumpără cărți și ceilalți nu cumpără aproape nimic. Dar merită să scrii pentru acești 20.000 de oameni.

nobel1Peste câteva zile, adică joi, 13 octombrie, se va decerna și premiul Nobel pentru literatură, amânat de pe 6 octombrie, când s-au decernat celelalte premii ale nordicilor. Favoriți sunt  japonezul Haruki Murakami, urmat de Adunis (pseudonimul scriitorului sirian Ali Ahmad Said Esber), americanul Philip Roth şi kenyanul Ngugi wa Thiong’o, scrie The Guardian.

Englezii recunosc însă, că favoriții caselor de pariuri sunt anunțați pentru simplul fapt că lumea mizează pe ei, nu pentru că s-ar cunoaște vreo listă a nominalizărilor. Cu șanse mai sunt creditați, conform americanilor de la New Republic, dramaturgul și nuvelistul norvegian Jon Fosse, ca și poetul sud-coreean Ko Un.

1Haruki Murakami este romancier, autor unei proze în genul ficțiunii suprarealiste cu influențe occidentale (Raymond Carver, Vonnegut), foarte bine primită în Japonia și distinsă cu numeroase premii internaționale: Franz Kafka Prize, World Fantasy Award,  Hans Christian Andersen Literature Award și altele.

3Adunis, cunoscut și ca Adonis, este un poet modernist care a scris peste 20 de cărți în limba arabă. Traducerea cărții sale Selected Poems a fost nominalizată la Premiul Griffin pentru Poezie (2011). În 2011 a primit premiul Goethe pentru literatură. A mai publicat eseuri și lucrări de critică literară. Este ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, Franța În limba română i-a fost publicat un singur volum, Despre nebunie (versuri), în traducerea Carolinei Ilica și a lui Dumitru M. Ion

2Philip Roth este cel mai cunoscut dintre toți, publicând 30 de cărți, dintre care 6 au fost deja ecranizate. Este al treilea autor american în viață a cărui operă a fost publicată în ediție completă și definitiva de Library of America. A fost de asemenea, prezent pe lista scurtă (neoficială) a nominalizărilor în ultimii 5 ani, la fel ca și ceilalți doi autori amintiți.

4

Ngugi wa Thiong’o, este un profesor universitar, eseist, dramaturg și romancier kenyan nominalizat în 2009 la Man Booker International Prize. Numele său înseamnă „muncă”. Nu a fost încă tradus în limba română, dar se pare că are cele mai mari șanse în acest an, situația din Siria fiind în defavoarea lui Adunis.

Reclame

Un gând despre „Favoriții premiului Nobel pentru literatură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s