Despre o categorie de public – YA

În ultima vreme, mi s-a părut foarte mediatizat termenul de YA, adică young adult sau coming-of-age, așa că m-am decis, după niște sugestii, să scriu un articol despre acest gen și să clarific puțin anumite aspecte ale lui: în primul și-n primul rând, YA desemnează atât un gen de literatură, cât și un tip de cinematografie. Acestea cuprind opere destinate vânzării către persoane tinere, de obicei cu vârste între 14 și 21 de ani, coming-of-age însemnând chiar maturizare. Nu zic că persoanele sub sau peste aceste vârste nu le pot citi, în nici un caz, ci doar că sunt concepute în special pentru a capta atenția publicului respectiv.

Așa deci, din moment ce publicul țintă e alcătuit în mare parte din tineri, caracteristica fundamentală a acestui gen este că are personaje cu vârste cuprinse între aceleași limite. De ce? Pentru că atunci când ești cam de aceeași vârstă cu personajul te poți transpune mai ușor în pielea lui și astfel acțiunea e mult mai intensă. YA-ul nu cuprinde un anumit gen de cărți sau filme (doar fantasy, doar contemporane, doar polițiste etc.), ci se referă strict la vârstele pe care le au personajele. Prin urmare, o operă ce aparține acestei categorii poate fi fantasy, contemporană, polițistă și tot așa.

Cât despre temele pe care YA-ul le tratează, sunt o grămadă. Acestea se întind de la rasism, sexualitate, identitate, depresie, suicid și până la abuzul de droguri și alcool. Desigur că nu toate sunt atât de sumbre, fiind vorba și despre iubire, prietenie, relațiile inter-umane etc. Per total, acest gen tratează problemele cu care ne confruntăm de obicei în perioada tinereții.

collageAcum, unul din frecventele crezuri despre acest gen este că a apărut de curând, lucru total greșit. Bazele genului YA au fost puse încă de prin 1802 de către Sarah Trimmer, autoarea care a introdus denumirea de „Cărți pentru copii” pentru cărțile destinate persoanelor sub 14 ani și „Cărți pentru tineri” (Young Adulthood Books) pentru cărțile destinate persoanelor între 14 și 21 de ani.

Drept reprezentați, îi găsim în cărțile clasice pe Charles Dickens cu „Oliver Twist” și „Marile speranțe”, Lewis Caroll cu „Alice în Țara Minunilor”, Rudyard Kipling cu „Cartea junglei” și, desigur, bine-cunoscutele „Aventuri ale lui Tom Sawyer” și ”Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain.

collage2Și printre autorii contemporani putem identifica o grămadă de exemple, cum ar fi John Green („Sub aceeași stea”, „Căutând-o pe Alaska”, „Orașe de hârtie” ș.a.m.d.), Suzanne Collins (trilogia „Jocurile foamei”), Veronica Roth (trilogia „Divergent”), Stephanie Perkins (trilogia „Anna și sărutul franțuzesc).

Ca filme, putem enumera toate ecranizările făcute după aceste cărți, și multe altele.

Cât despre reprezentanții YA în literatura română, putem include atât clasici, precum Ionel Teodoreanu, cât și autori contemporani, de pildă Lavinia Călina sau Cristina Nemerovschi.

Reclame

2 gânduri despre „Despre o categorie de public – YA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s