Imagini din cinema – Lucian Maier

Lansate la TIFF 2016 în colecția „TIFF Cinefil” (coordonată de Ioan Pavel-Azap) a Editurii Școala Ardeleană, Imaginile din cinema (2005-2016) ale tânărului critic de film Lucian Maier constituie, după propria declarație, un trecut memorat acolo (zece ani) care va urca în prezent de fiecare dată cînd veți deschide această carte. O carte care, după Hollywood, Cannes și TIFF, încearcă o trecere în viitor – Noul Cinema Românesc.

Sub pretextul unor comentarii (datate cronologic) asupra filmelor-fanion ale „fabricii de vise” de la Hollyowood, urmate de scurte peripluri europene (Cannes) și transilvane (TIFF), Lucian Maier ajunge să creioneze câteva repere ale mai-recentei noastre filmografii.

Atât ideile care traversează colecția sa de peste un deceniu de comentarii de film (de-holywoodizarea spațiului cinematografic contemporan) cât și temele propuse (regizorii tineri, față cu tonusul realist pur-sânge din cinema-ul românesc) îl impun pe Lucian Maier ca o voce aparte în critica actuală de film. O voce care promovează (în cunoștință de cauză) demersurile Noului Cinema, în contextul mai larg al cinematografiei contemporane, fără a se da la o parte să critice, argumentând punctual – acolo unde este cazul.

Cărțile de critică de film se vând la fel de slab ca cele de critică literară, dar merită scrise pentru acest fenomen cinematografic de după 1989 din Romania, despre a cărui însemnătate se va discuta peste (mai mult) timp, după cum sublinia Vasile George Dâncu, directorul editurii „Școala Ardeleană”.

Reclame

2 gânduri despre „Imagini din cinema – Lucian Maier

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s