O cale pentru romanul viitor

Din capitolul II al cărții lui Alain Robbe-Grillet, Pentru un nou roman: De ce acum? Există astăzi, într-adevăr, un element nou, care de această dată, ne separă radical de Balzac, Gide sau de Madame de La Fayete: destituirea miturilor învechite ale profunzimii. […]

Scriitorul avea, prin tradiție, rolul de a săpa în Natură, de a se adânci în ea pentru a-i atinge straturile cele mai intime, sfârșind prin a scoate la suprafață vreo frântură de secret cutremurător. Coborât în adâncurile pasiunii omenești, el trimitea lumii liniștite în aparență (celei de suprafață) mesaje victorioase descriind misterele pe care tocmai le pipăise.[…] Existau hăuri, desigur, dar datorită unor speologi îndrăzneți, li se puteau cerceta profunzimile.

Nu este de mirare că […] fenomenul literar prin excelență consta într-un adjectiv global și unic ce căuta să strângă laolaltă toate calitățile interne, întregul suflet al lucrurilor.[…] Revoluția înfăptuită este semnificativă: nu doar că nu mai considerăm lumea drept un bun al nostru, o proprietate privată calchiată pe nevoile noastre și lesne de domesticit, dar pe deasupra, nu mai credem nici în profunzimea ei. […] Adjectivul optic, descriptiv, care se mulțumește să măsoare, să situeze, să limiteze, să definească, ne arată, poate, anevoioasa cale a unei noi arte romanești”.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s