Aproape a șaptea parte din lume – note de lectură

Ca să poată povesti atunci când scria mesaje pe adresa lui de Yahoo, Zoran avea nevoie să aplice realității ciurul lui Eratostene fără să stea pe gânduri. Uneori descria numai hainele oamenilor pe care îi văzuse, sau mâinile văzute într-o săptămână, sau interjecțiile pe care le auzise în săptămâna respectivă; sau punea cap la cap gândurile inexplicabile pe care le avea în timp ce se uita pe fereastră (numai cele inexplicabile, nu cele firești). Dar aceste două săptămâni din urmă fuseseră ciudate[..]

Ceva îl ajungea din urmă. Simțea că nu se mai mișcă. Noaptea nu mai putea să doarmă pentru că nu mai simțea mișcarea, mișcarea se diminuase, își pierduse puterea asupra lui poate (în ultimii cinci ani nu mai petrecuse pe uscat, adică într-un pat care să nu se deplaseze, decât două nopți). Într-unul din mesajele din primele zile ale anului, scrisese: e bine, dar e fals. Am fost să mănânc la vagonul restaurant. Vagonul are douăzeci de roți și este vopsit afară în roșu și înăuntru este îmbrăcat cu lemn (aici, din toate lucrurile, lemnul arde cel mai prost). Două femei sunt acolo pregătite să ducă la masă oamenilor cărora le este foame ceva de mâncare.

Una dintre ele, ca să reziste până seara, numără dinții pe care îi arată oamenii când vorbesc. Când cineva ajunge la ea și îi cere o cafea și un croissant, ea se gândește șase, sau chiar doisprezece. În alte părți n-ai putea să te gândești la asta, pentru că oamenii își păstrează dinții pentru cei pe care îi iubesc, acolo trebuie să-ți alegi altă meserie. Cealaltă se gândește cum ar arăta omul respectiv căzând de pe un măgar. Bărbații ar cădea cu picioarele în sus, iar femeile în fund ca păpușile. Femeia a văzut așa ceva la cinematograf. 

  • din romanul lui Cătălin Pavel publicat în 2010 la Humanitas, câștigător al concursului de debut literar UniCredit
Reclame

2 gânduri despre „Aproape a șaptea parte din lume – note de lectură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s