Odiseea spațială 2001

Acum aproape 50 de ani, pe  31 martie 1964, regizorul american Stanley Kubrick îi trimitea autorului britanic Arthur C. Clarke o scrisoare: „Dintotdeauna am fost un mare admirator al cărților dumneavoastră, dorindu-mi să lucrăm împreună pentru crearea celui mai bun film SF. Interesele mele, pe lângă conturarea unei intrigi bune și a unor personaje reușite, sunt: motivele pentru a crede în existența vieții extraterestre, impactul pe care posibilitatea unei astfel de existențe străine l-ar avea pentru umanitate și explorarea Lunii și a planetei Marte.”

Răspunsul lui Clarke nu s-a lăsat așteptat: „Din partea mea, vă pot spune că sunt nerabdator să văd fimul Dr. Strangelove, (iar) Lolita este unul dintre puținele filme din viața mea pe care să le fi văzut de două ori la rând.” Ca urmare a acestei corespondențe, s-au întâlnit în New York, punând pe hârtie ideile care au dus la conceperea Odiseii spațiale 2001, considerat nu doar cel mai bun SF ever, ci și unul dintre cele mai influente filme realizate vreodată.

Există și un sequel (2010, bazat pe al volumul II al tetralogiei), despre care n-o să comentez acum decât o curiozitate: el are la bază o carte ce continuă acțiunea filmului, și nu a volumului precedent. Cum se explică această curiozitate? Prin faptul că scenariul Odiseii spațiale 2001 s-a scris în paralel cu primul volum al tetralogiei lui Clarke. Cei doi autori erau printre cele mai vizionare minți ale timpului: autorul de anticipație Arthur Clarke era și futurolog, iar operele sale erau considerate literatură; de partea cealaltă, efectele speciale ale regizorului Stanley Kubrick erau atât de avansate încât era suspectat că în studiourile sale se filmase aselenizarea.

O colaborare între asemenea inteligențe nu putea da naștere unei opere convenționale: astfel că romanul se dezvolta în paralel cu scenariul regizoral, dezvoltându-l cu mijloacele specifice literaturii și încercând să țină pasul cu el. Intriga are la bază o povestire anterioară a lui Clarke, Santinela, aleasă de comun acord cu regizorul – detaliile colaborării lor sunt publicate în cartea The Lost Worlds of 2001 (1972). Prima parte a romanului (ca și a filmului) în care extratereștrii influențează maimuțele, este inspirată dintr-o altă povestire a lui Clarke, Fantastica întâlnire din zori.

În continuare, Kubrick a fost acela care i-a sugerat scriitorului să meargă în paralel, Clark scriindu-și romanul odată cu vizionarea secvențelor de film, care se turna în studiourile MGM britanice. „Așa că am trăit adesea experiența neobișnuită de-a revizui manuscrisul după ce vedeam filmările zilnice bazate pe o versiune anterioară a povestirii – un mod stimulativ, deși mai degrabă costisitor, de a scrie un roman”, povestea ulterior Clarke.

 

Reclame

2 gânduri despre „Odiseea spațială 2001

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s