Cât de homari suntem în relații?

Spuneam aici – spre final – că ideea de familie promovată de stat pare deconstruită de corectitudinea politică, în numele căreia sunt permise căsătoriile homosexuale. Și că această contradicție justifică dezvoltarea societăților antagoniste în scenariul grecilor Lanthimos și Filippou. O altă metaforă – cea din final – sugerează că iubirea este oarbă. Plecând (spre mai bine) dintr-o lume în alta protagonistul ajunge să-și găsească, cumva, perechea. Dar face asta după aceeași metodă – preluată din societate – bazându-se pe similarități, chiar dacă văzute din exterior, acestea par stupide: cum poate fi miopia o similaritate?

Cel mai sugestiv mi s-a părut homarul care dă titlul filmului: animalul preferat de protagonist are sânge albastru, trăiește mult și este fertil întreaga sa viață. Dar cât de homari suntem cu toții în relații, cât ne lăsăm fierți (sau nu ne lăsăm deloc) pentru ideea de cuplu?

Destul de mult, pare a răspunde filmul acestei întrebări intuite în titlu. Și acesta este (paradoxal) unul din minusurile scenariului, care pare să ruleze (să divagheze) pe mai multe idei și fire narative, în loc să insiste pe unul singur. Filmul debutează în forță, cu uciderea brutală a unui animal (măgar), pentru ca mai apoi această idee a continuum-ului și transformării oamenilor în animale să fie folosită doar la nivel alegoric (fratele păstrat ca și câine însoțitor, lidera capturând un porc).

Transformarea omului în animal sugerează un regres social, însă metamorfoza nu este (suficient) exploatată artistic pe primul palier al filmului, cel al cursului acțiunii. Chiar dacă discursul este logic, oferind o înlănțuire oarecum verosimilă de întâmplări, acestea nu reușesc să șocheze (exceptând prima scenă) așa cum o face ideea filmului.

Reclame

Un gând despre „Cât de homari suntem în relații?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s