Bugetul unei Capitale culturale estice

Cum spuneam aici, Capitala culturală europeană – un proiect aflat în acest an la a 30-a sa ediție – cuplează un oraș din Europa celor 15 cu unul din Europa celorlalți 12 (din Europa centrală și de Est, integrați cu ocazia celei de-a 5-a lărgiri a Uniunii, în 2004-2007) și ceva mai nou, cu un altul din Balcanii de Vest – țări candidate la UE. Aceasta probabil, dincolo de creșterea solidarității, și pentru a nu da naștere unei curse inegale cu bugete diferite între Vest, Est și mai nou Balcani-Vest.

Referitor la șansele Bucureștiului, Clujului, Timișoarei ori Băii-Mari, ar fi interesant de urmărit tema anului 2021. În 2007 Sibiul a fost desemnat grație temei multiculturalismului. Această temă s-a menținut, însă filozofia proiectului s-a schimbat puțin ultimii ani: se întâmplă să câștigă orașe care au nevoie de acest titlu în sprijinul dezvoltării lor, atât economice cât și socio-culturale. Dacă luăm în considerare scena culturală reală, atunci și Bucureștiul și Clujul și Timișoara au șanse, dacă ținem cont de multi-, rămân doar Clujul și Timișoara, dar dacă ne referim la nevoile de dezvoltare, atunci titlul va reveni, chiar dacă pare surprinzător, orașului Baia Mare, care știe să bată toba tocmai pe fragilitatea candidaturii sale, ca și pe feminitate.

Pentru administrație, participarea la un proiect de acest calibru vine cu o serie de avantaje ca și obligații, la pachet. Asta pentru că orașul câștigător va trebui să aloce sume semnificative din bugetul propriu ca să primească sprijin financiar și de la Ministerul Culturii (pentru Sibiu 2007 a însemnat 52 milioane de euro). Însă acest proiect, pe agenda oricărui primar, este o realizare care poate cântări semnificativ  în campania electorală de anul viitor. Dacă facem legătura între anul 2007 și ce s-a întâmplat mai apoi cu primarul Sibiului, putem spune că în 2021 altui primar i se va face PR!

Micuțul primar Boc știe acest lucru, drept pentru care în dosarul candidaturii Clujului a trecut sume importante pe care le va aloca de la bugetul local – 15 milioane de euro, în crescendo din 2017 până în 2022. Se mai așteaptă 10 milioane de la Guvern, 6 de la Consiliul județean și doar 1,5 din fonduri europene. Adică nu chiar la jumătate, dar așa, cu vreo 20 de milioane mai puțin decât Sibiul. De unde se vede că nici prin Europa nu umblă câinii (comunitari 🙂 cu covrigi în coadă!

 

Reclame

2 gânduri despre „Bugetul unei Capitale culturale estice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s