Supunere XIV

Ideea dimensiunii dumnezeiești a lui Cristos (continua Rediger), constituia greșeala fundamentală ce conducea inevitabil spre umanism și spre „drepturile omului”. Chestie pe care o spusese și Nietzsche, în termeni mai duri <…>

Pe măsură ce îmbătrâneam, mă apropiam și eu de Nietzsche, lucru inevitabil atunci când nu te mai ține instalația. Și mă simțeam mai degrabă atras de Elohim, sublimul dirijor al constelațiilor, decât de searbăda lui odraslă. Isus îi iubise prea mult pe oameni, iată adevărata problemă: să te lași crucificat de dragul lor era cel puțin o dovadă de gust îndoielnic, cum ar fi spus bătrâna cutră. Iar celelalte gesturi ale lui nu prea dădeau nici ele dovadă de mare discernământ, ca de pildă iertarea femeii adultere, cu argumente de genul „cine n-a păcătuit” etc. <…> Punctul nodal al textului era însă o reflecție stranie, nescutită de un vag kitsch spinozian, cu note critice și tot tacâmul adițional, asupra teoriei grafelor.

Doar o religie, se spunea acolo, putea să creeze o relație totală între indivizi. Dacă luăm în considerare, scria Rediger, un graf de legătură – adică niște indivizi (puncte) legați prin relații personale – e imposibil să construiești un graf plan care să lege ansamblul indivizilor. Singura soluție e să treci la un nivel superior conținând un punct unic numit Dumnezeu, de care vor fi legați toți indivizii; și care astfel vor fi legați între ei, prin acest intermediar. Era o lectură plăcută; în același timp, pe plan geometric, demonstrația mi se părea falsă; oricum, îmi mai abătea gândurile de la problemele mele de instalație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s