De ce suntem invadați de cărți tot mai proaste

Comentam și citam pe  facebook aseară un interviu al scriitorului și criticului Răzvan Petrescu din Ziarul Financiar. Consecvent rubricii sale de ecarisaj literar ținută între 2006 și 2008 în Dilemateca, Petrescu susține că „Vom fi invadaţi de romane din ce în ce mai proaste, nu numai din zona pornografică”. Citindu-l, m-am dus cu gândul la supoziția lui Matei Vișniec din „Negustorul de începuturi de roman”, cum că se vor scrie cărți cu ajutorul softurilor, dar nu va mai fi cine să le citească.

Asta îngrijorează de fapt în ziua de azi: dispariția unei mari mase de cititori. Nu mai exista, precum cei de ieri (dintre care o parte au început să scrie, așa cum spunea Călinescu: doar cărțile din cărți se scriu!) acea masă critică pusă pe adunat cărți, colecționat verbe, vorbe și istorii. Și asta pentru că există, tot mai prezentă, pentru tot mai mulți, grija zilei de mâine. Iar constatarea nu se restrânge, din păcate, doar la autori – care ar putea fi catalogați drept boemi, la o adică – la grămadă.

Problema se manifestă însă și la cealaltă sursă a cărții, adică la edituri, care nu mai sunt de o vreme încoace „instituții de cultură”. De când nu mai există obligativitatea unui consilier editorial, membru al Uniunii sau profesor-doctor, și de când orice alimentară poate cere ISBN-uri, editurile nu mai sunt interesate nici de valoarea cărții. Administratorii acestora răspund doar de stabilitatea lor financiară, așa că majoritatea cărților se scot „în regia autorului”, adică pe banii acelora. Iar cum scriitorii de valoare nu prea au bani, și cei care au bani nu sunt (încă) scriitori, ci doar oameni cu bani ce vor să iasă din anonimat, e clar de ce scade valoarea cărții.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s