A VIII-a din spunerile lui Houellebecq în „Supunere”

– …adevărata divinitate a Evului Mediu… nu a fost Tatăl și nici măcar Isus, ci Fecioara Maria. La Rocamadour o să înțelegeți și asta…

Stăteam de o săptămână sau două la Rocamadour… de la începutul șederii mele aici m-am obișnuit să mă duc zilnic la capela Notre-Dame și să mă așez câteva minute în fața Fecioarei negre, aceeași Fecioară care, de o mie de ani încoace, inspirase atâtea pelerinaje și în fața căreia îngenuncheaseră atâția regi și sfinți. Era o statuie ciudată, care amintea un univers dispărut.

BlackMadonnaPruncul Isus – care, la drept vorbind, nu avea trăsături de copil, ci mai degrabă de adult, ba chiar de bătrân – ședea, și el foarte țeapăn, în genunchi; ochii îi erau închiși, iar fața lui osoasă, înțeleaptă și puternică, avea și ea deasupra o coroană.  Nu se vedea pic de tandrețe sau afecțiune maternă în atitudinea lor. Acolo nu era întruchipat pruncul Isus, ci stăpânul lumii. Seninătatea, impresia de putere spirituală, de forță intangibilă pe care le emana erau aproape înspăimântătoare.

Această reprezentare supraumană se afla la antipozii acelui Cristos schingiuit, în nevoință, pe care-l înfățișase Matthias Grunewald… în Evul Mediu timpuriu problema judecății individuale aproape că nu apăruse; abia mai târziu, la Hieronymus Bosch, de pildă, au început să se ivească acele întruchipări înfiorătoare în care Cristos desparte cohorta aleșilor de cea a osândiților, în care diavolii îi târăsc pe păcătoșii care nu s-au căit spre chinurile infernale. Viziunea romanică era diferită, mult mai unanimistă: după moarte, credinciosul intra într-o stare de somn profund și se contopea cu pământul… Judecata morală, judecata individuală, individualitatea în ea însăși nu erau niște noțiuni limpede înțelese în epoca romanică, și simțeam eu însumi cum individualitatea mi se dizolvă, pe măsură ce reveriile în fața Fecioarei din Rocamadour se tot prelungeau.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s