Curente și contracurente literare

poezieHimerismul, fracturismul și deprimismul sunt ultimele (contra)curente literare arhivate pe Wikipedia – ceea ce nu înseamnă că sunt singurele nou-apărute, ci le face doar demne de menționat. Toate trei sunt curente poetice, semn că nuferii albi n-au sucombat încă pe bălțile literaturii române. Deprimismul este un curent inițiat de poetul bistrițean Gelu Vlașin, care afirmă cu optimism că „literatura română actuală nu este în criză, aşa cum încercă să speculeze o anumită parte a scriitorimii consacrate. Dimpotrivă, aş putea spune fără nici un fel de ezitare, că se află pe drumul cel bun şi că, lăsând la o parte inconvenientul de-a se situa printre literaturile prea puţin cunoscute în Europa, are totuşi forţa de-a impacta. Ceea ce nu se mai întâmplă cu literatura occidentală de foarte multă vreme. Şansa reală a scriitorilor tineri este aceea că au început să cocheteze cu texele scrise în alte limbi”. Gelu Vlașin este creatorul platformei online Rețeaua literară.

hyperȘi fracturismul este un curent poetic, însă unul ceva mai radical (îi găsiți pe hyperliteratura, unul din primele bloguri colective), al carui manifest a fost scris in colaborare de Marius Ianuș si Dumitru Crudu. Fracturismul, citez din manifest: desfide şoarecii de bibliotecă şi poeţii premianţi, cât şi poezia scrisă pe diplomele de absolvire a facultăţii. Fracturismul urăşte poeţii făcuţi, roboţeii liricii române. Poeţii contemporani (indiferent de curentele sau mişcările în care se înscriu), prezentaţi cu largheţe în revistuţele scoase de admiratorii lor, sunt nişte mafioţi care încearcă să folosească puţinele lor reuşite poetice în scopuri sociale (mulţi dintre ei au cinci slujbe şi nu mai scriu nimic valabil), impuşi fiind după modelul sicilian al familiei (care-i include acum şi pe preşedinţii asociaţiilor de scriitori). Dintre poeţii români sînt fracturişti: Ştefan Baştovoi, Mihai Vakulovski, Ruxandra Novac, Domnica Drumea, Sandu Vakulovski, Zvera Ion, Răzvan Ţupa şi presupunem – noi. Fracturismul este un curent al celor care există aşa cum scriu, eliminînd din poezia lor minciuna socială.

Fracturismul nu este o afacere poetică, o fraudă mic-burgheză sau o spargere la băncile goale ale poeziei de azi. Nu este aşa ceva. Fracturismul este un curent al celor care nu au speranţe carieriste, al celor care nu percep arta ca pe o tranzacţie socială, iar viaţa ca pe o afacere din care să poţi scoate cu orice preţ profit. Foarte mulţi consideră că (sau se comportă ca şi cum) literatura s-ar fi terminat la sfârşitul anilor optzeci, iar poezia tânără ar fi o palidă copie a poeziei cotidianului, a lunediştilor sau a tot felul de textualişti / iovişti sau a postmodernismului (îmbrăcat în straie româneşti).

Prima anexă a fracturismului, de Dumitru Crudu, postulează în plus, că: „Fracturismul refuză categoric să mai întrebuinţeze propoziţii de tipul am venit să-ţi spun că cerul e înnourat (de care abundă poezia din aceşti ani) sau şi eu am fost pe strada Castelului. Cu toate că aceste propoziţii reproduc nişte lucruri existente, ele simplifică şi falsifică realitatea. Ceea ce nu au înţeles mulţi poeţi contemporani este faptul că varietatea şi complexitatea unui cer înnourat nu pot fi exprimate prin propoziţia astăzi cerul e înnorat. Şi apoi, care ar mai fi diferenţa faţă de cerul înnorat de ieri, de alaltăieri, de anul trecut, de acum doi ani? Fracturismul refuză generalitatea limbajului comun”.

Ultimul (dar poate nu cel din urmă), himerismul, a fost lansat de scriitorul Vasile Baghiu prin 1998, în România literară. „Himerismul este o alternativă la postmodernism din următoarele motive: 1) nu face din ludic un scop în sine; 2) își îngăduie utopii gen transfigurare, bovarism, călătorie, rămânând în același timp în realitate și poate chiar în realism sau naturalism (maladivul, știința); 3) este mai precis delimitat ca ideologie literară (definiții și trăsături ferme); 4) privește înspre viitor cultivând experimentul (știința în poezie) și încercarea teoretică în marginea experimentului (pozitivism liric, poeton)”, afirmă Baghiu, în promovarea curentului revelat de domnia-sa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s