Despre cărți – cine le mai scrie, da’ cine le mai citește?

3Mai citește cineva cărți, dacă n-au un nume mare ori vreun premiu pe copertă? Eventual, dacă se toarnă după ele vreun film care ia și premii. Altfel, de ce le-am mai citi, cu ce ne-am mai putea lăuda? Cu ideile noi dibuite printre paginile lor? Reține cineva măcar vreo figură de stil, pe care s-o preia în limbaj? Nici vorbă de așa ceva. Satisfacția cititorului nu mai este nici una morală, nici intelectuală – nu ce a învățat contează pentru el, ci cât poate transmite mai departe. Ideile nu mai trec prin filtrul propriei gândiri, nu se mai asimilează, ci se împărtășesc, se transmit celorlalți – adică doar se vehiculează. Iar asta este totuși prea puțin.

Cărțile citite nu prea ajută la mare lucru nici în relațiile sociale. Faptul că reușești să te exprimi coerent face parte din abilitățile tale de comunicare, nu din cele culturale, care sunt văzute mai degrabă ca un balast. Frazele mai lungi de 10 cuvinte ori ideile duse prea departe (până la capăt, ori în pânzele albe) te fac dezagreabil. Iar cartea – este căutată tot mai mult ca formă de agrement, chiar de amuzament. Vreau să citesc o carte care să mă facă să mă simt bine – îți poate cere cineva o recomandare. Nici măcar vreo conduită morală nu mai extragem din cărți, căci ele sunt vetuste și le putem folosi doar pe post de entertainment.

14Ce te faci cu cartea, atunci? O carte nu se scrie ușor și nici de plăcere, chiar dacă pornirea de-a o scrie poate veni dintr-un prea-plin al sentimentelor (în cazul autorului de sex feminin ) sau dintr-o dorință de clarificare, ori de decantare (în cazul scriitorului masculin). Poți să scrii ca să exprimi ori ca să te eliberezi, într-un soi de complicată terapie, dar îți trebuie un plin (sau un gol) bine conturat, și unul imens, ca să poți umple cu rânduri hârtie după hârtie albă. Altfel, te vei opri la prima pagină – dar asta nu o știi până ce nu încerci. Scrierea unei cărți cere o anumită stare iar ceea ce urmează este un act nu totdeauna dureros, dar foarte migălos. O operație mare mâncătoare de timp, ca să ajungi undeva.

Ei bine, unde? A qoi bon, cum se întreba Cioran? Toate aceste întrebări mi-au venit legat de scandalul cărților scrise de pușcăriașii din fotbal. Lumea se mira de numărul operelor scrise în relativ scurta lor detenție de niște cvasi-analfabeți, în comparație cu numărul volumelor publicate în timpul vieții de către autori celebri. Puțini știu însă că operele literare nu sunt luate în considerare de către comisia de reducere a pedepsei, ci este vorba doar de lucrări științifice. Iar pentru ca o carte să fie considerată ca de valoare științifică trebuie ca ea să aibă avizul unui profesor universitar, iar de aici ajungem la alte forme de corupție declanșate de acești nevinovați.

17Dar nu asta-i interesează pe comentatori, cât faptul că se ajunge astfel la o devalorizare a cărții și a rolului său. În alte țări (Italia, spre ex.) pușcăriașii sunt puși să citească, nu să scrie cărți. O carte citită reduce pedeapsa cu 3 zile. Acest exemplu ne aduce la menirea cărții, de a fi în primul rând citită la timp, pentru a putea schimba mentalități. Se publică azi cărți fără prea multă selecție. Cartea a devenit un fel de marfă, apreciată mai mult prin prisma rentabilității sale. Coperțile care ar trebui doar să țină vremelnic ideile, înainte să zboare spre mintea / inima cititorului, au ajuns să fie mai importante decât conținutul. O grafică reușită sau un brand (nume de autor) poate vinde cartea devenită marfă mai bine decât valoarea ideilor (în)scrise în ea. Viziunea lui Matei Vișniec a unei societăți obsedate de comunicare din opera de ficțiune Negustorul de începuturi de roman, în care toată lumea va scrie cărți, iar oamenii vor fi plătiți să le citească nici nu e chiar așa departe de realitate ca s-o mai putem numi ficțiune. Fiidcă atâta lume scrie, că nu prea mai este cine să citească.

Reclame

Un gând despre „Despre cărți – cine le mai scrie, da’ cine le mai citește?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s