Românica SRL

Am promis să continui argumentația potrivit căreia din România a raămas doar un amărât de SRL, o societate limitată ca răspundere la ziua de azi. Ca să ne dăm seama cum s-a ajuns aici, ar trebui să recapitulăm puțin.

cleptoTotul a început cu Ion Iliescu și idealurile trădate ale socialismului. Zâmbărețul președinte propunea o democrație originală, la care dumnealui continua să viseze, lăsând în același timp țara pe mâna lui Petre Roman. Acesta trage eșalonul doi după el și își face partid, pe care-l pierde în favoarea lui Băsescu. Așa că nea Iliescu își găsește alt favorit pe care-l propulsează în funcția de prim-ministru: este vorba de Adrian Năstase, inventatorul baronilor locali. Printr-o interpretare creativă a Legii descentralizării finanțelor publice, adoptată de guvernarea anterioară, resurse financiare semnificative au rămas în mâinile autorităților locale și, mai ales, județene, care au început, cu voie de la București, să le folosească în mod discreționar, absolutist. Într-o formă sau alta, acești 4 negri magi au vehiculat prin societatea românească, la derută, diverse lozinci, timp în care au înlocuit democrația cu cleptocrația – o formă de conducere bazată pe legături servile, pe care aceștia le promovau pentru a putea monitoriza personal sifonarea banilor publici.

Constantinescu-si-MazareÎn primele faze ale sale cleptocrației, baronii locali încurajau apoi se foloseau de compradori: așa a apărut, aproape peste noapte, această nouă categorie socială, cu averi dobândite în calitate de intermediari ai afacerilor publice (domnul 10%). Cleptocrației îi sunt proprii două caracteristici: corupția și lobby-smul. Dacă vă amintiți recentele evenimente, popularii aveau angajați foști ziariști, pe care-i foloseau ca PiaRi, adică îi plăteau să răspundă atacurilor din presă, iar cum presa se mutase pe internet, oamenii care practicau această noua meserie neapărută în COR se numeau postaci. Urmarea acestor obiceiuri stupide (corupția și lobbysmul care o protejează) este că ele subminează perspectivele de atragere a investițiilor străine și slăbesc piața internă care devine necompetitivă în comerțul internațional. Apoi, calitatea vieții fiecărui cetățean este în continuă scădere.  Asta deoarece banii furaţi de cleptocraţi sunt luaţi din fondurile destinate necesităţilor publice, cum ar fi construcţia de spitale, şcoli, drumuri, parcuri.

Astfel, pornind de la democrația originală, s-am vehiculat prin spațiul public tot felul de concepte (guvern de uniune națională, de tehnocrați) care au figurat în Statutul și Actul constitutiv al Românica SRL, care se voia de fapt, o simplă adunătură de cleptocrați.

Reclame

Un gând despre „Românica SRL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s