Philip Roth – Animal pe moarte

elegyRecitesc un volum mai puțin semnificativ – ecranizat, totuși, și comentat de mine pe catchy.ro – din opera celui mai în vogă scriitor american: Philip Roth. Câteva citate din debutul în forță, aici. Partea de interes a acestei nuvele o reprezintă prima fază a interogării sale asupra bătrâneții și a problemelor aduse de înaintarea în vârstă. Că este vorba doar de presupuneri ne putem da seama abia în al XXX-lea (și ultimul) său roman , mult mai reușit: Umilirea – ale cărui drepturi de ecranizare au fost achiziționate de Al Pacino, pentru unul din cele mai bune roluri ale sale.

De reținut, totuși, aceste prime tatonări (mai mult retorice) ale terenului de către Philip Roth: Îți poți imagina bătrânețea? Sigur că nu poți … Nici măcar o imagine falsă – nimic. Nimeni nu vrea să înfrunte ceva de genul ăsta înainte de a-i veni vremea. Cum se vor petrece lucrurile? Obtuzitatea e de rigoare. Se înțelege, orice etapă a vieții mai înaintată decât cea în care te afli e de neimaginat. Câteodată ești la jumătatea unei noi etape înainte de a realiza că ai pătruns în ea. Și atunci, etapele dinaintea înaintării îți oferă compensațiile lor.

Chiar și ea, vârsta mijlocie, e înfricoșătoare pentru multă lume. Dar sfârșitul? Este, interesant, pentru prima dată în viață când stai cu totul afară, deși ești înăuntru. Să-ți observi destrămarea pas cu pas (dacă ești așa de norocos cum sunt eu) înseamnă, grație vitalității continue, să iei o considerabilă distanță față de propria decădere – chiar să te simți, cu seninătate, independent de ea. Inevitabil, apare o multiplicare a semnelor ce conduc spre neplăcuta concluzie, însă, în ciuda lor, tu rămâi afară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s