Retro. Amorse pentru o fenomenologie a trecutului – de Christian Ferencz-Flatz

retroâÎn cuvântul său înainte, Christian Ferencz-Flatz recunoaște că Retro este rodul unei anumite deziluzii încercate cu privire la fenomenologie, și mai ales de distanța ce o desparte de toate pretențiile sale filozofice inițiale. Volumul nu pretinde să ofere o istorie a fenomenologiei, ci schițează, în prealabil, câteva rudimente ce o pregătesc, încercând prin aceste schițe, să concretizeze o ipoteză privind cauzele interne ce au determinat declinul fenomenologiei.

Cartea adună laolaltă unsprezece texte care se completează și se luminează reciproc în virtutea corespondențelor și a legăturilor dintre ele, fără a pretinde că epuizează categoric temele puse în discuție. Deviza fenomenologiei „înapoi la lucrurile însele” exprima debutul unei filozofii care promitea să evadeze din purul verbiaj al teoriei, pătrunzând de la fraze, argumente și doctrine, înapoi la lucruri. Cum de a sfârșit îndărătul acestui îndemn, la disecarea propriei frazeologii? Inițiatorii mișcării (Husserl și Heidegger) și primele lor generații de studenți întreprindeau încă, chiar din tezele lor de doctorat, cercetări fenomenologice propriu-zise (oricât de puțin inspirate vor fi fost încercările ultimilor), și nu exegeză.

Fenomenologia (din greacă: phainómenon și logos = studiul fenomenelor) este un curent filosofic din secolul al XX-lea care încearcă să descrie structura experienței așa cum este ea reprezentată în conștiință, nu ca fapte, ci ca esență a lucrurilor (eidos), fără să apeleze la teorii sau la metode din discipline, gen științele naturii. Conceptul de fenomenologie apare întâi la Hegel, în lucrarea Fenomenologia spiritului – publicată în 1807. Fenomenologia modernă se bazează în mare măsură pe concepțiile lui Husserl, expuse în opera sa capitală, Idei pentru o fenomenologie pură și pentru o filosofie fenomenologică, 1913. A fost mai departe dezvoltată de Martin Heidegger în Germania și de  Jean-Paul Sartre în Franța, ceea ce a dus la apariția existențialismului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s