Vise

viseWalter Benjamin este un critic literar a cărui operă a influențat majoritatea teoreticienilor postmodernismului si poststructuralismului. Un motiv este evaluarea pe care o face asupra modernitatii (Proust, Kafka, suprarealism), iar altul constă în teoria limbajului – apropiata semiologiei structuraliste – pe care criticul german își bazează tezele asupra modernității. Această teorie îi permite sa abordeze nu numai literatura, dar si arhitectura, și cinema-ul. Benjamin este un precursor al „cultural studies“, după cum numește lumea anglo-saxonă studiul interdisciplinar al culturii. Textele sale sunt complexe și par chiar enigmatice, deși sunt scrise într-un limbaj cotidian. Întâlnim în ele – constant – acești patru termeni: melancolia, nostalgia, alegoria si metafora.  Este cunoscut datorită unui număr restrâns de eseuri, mai ales grație Operei de artă în epoca reproducerii mecanice. Astfel, critica redă o perspectivă parțială asupra operei lui Benjamin, la aceasta contribuind și cronologia tardivă a traducerilor textelor sale din germană – care au fost, în cea mai mare parte, publicate postum și fără a respecta cronologia gândirii autorului.

Specifică teatrului, obsesia intrigilor de curte și a mesajelor criptate, precum si starea de melancolie a personajelor, ca o consecință a acestui context, trădează pentru Benjamin un divorț între limbaj și ființă. Personajele teatrului sunt confruntate cu semne al căror sens nu este garantat pe deplin. Iar visul a devenit cenuşiu.

„Stratul de praf aşternut pe lucruri e partea lui cea mai bună, pentru că visele sunt acum doar o cale mai scurtă spre banal. Tehnica încasează pentru totdeauna imaginea exterioară a lucrurilor, ca pe nişte bancnote ce vor fi retrase din circulaţie. Copiii nu cuprind cu degetele un pahar, ci îşi vâră mâna înăuntru. Şi prin ce parte se oferă lucrul viselor? Care e locul lui cel mai uzat? E partea tocită de prea multă folosire şi garnisită cu sentinţe ieftine. Partea prin care lucrul se oferă viselor e kitschul”. (Walter Benjamin)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s