Mamó

mamoTânăra autoare Angi Máté și-a scris volumul de debut Mamó pe malul Someșului, la Cluj-Napoca. Un monolog sau o autobiografie poetică, amintirea dureroasă a unei feţiţe orfane a perioadei trăite alături de bunica sa nu te poate lăsa indiferent. Contrastul între singurătatea fetiţei Angi / Anna care tânjeşte după afecţiunea şi atenţia bunicii (Anna Szabo), un surogat de mamó a ei, și exprimarea poetică a aceleiași fetițe – umple paginile de dramatism și ochii cititorului de lacrimi. Volumul a ajuns la a treia ediție datorită atracției cunoscutului neștiut, declară cei de la WEBERBAU, care au susținut financiar apariția cărții. Reușita reprezintă în același timp o răspundere sporită pentru editură: trebuie să faciliteze din nou traseul operei către cititor în contextul unei crize care destructurează cultura. Într-o asemenea situație, firma de constructii Weberbau a realizat că finanțarea celei de a treia ediții a romanului Mamó ar putea reprezenta un pilon de susținere al literaturii maghiare din Transilvania.

„Apar nenumărate cărți remarcabile in zilele noastre, dar sunt rare volumele al căror loc era bine definit în prealabil pe raftul imaginar al literaturii maghiare. Mamó reprezinta o astfel de pata de culoare pe paletă. Doar acum, după ce a aparut, ne dăm seama cât de mult ne lipsea!” – opina despre romanul lui Angi Máté, poetul Janos Lackfi.

Volumul apare în 2009 la Editura Koinonia. Mamó este o carte despre lumea unei fetițe orfane, surprinsă într-un limbaj de specificitate unică. Talentul autoarei este recunoscut prin mai multe premii, chiar în anul apariției operei – premiul de excelenta oferit de revista literară Lato, premiul Brody Sandor.

Acest univers este atât de cunoscut și în același timp atât de nepătruns. Bunicuțe cu batic pe cap, cu parul lor nins, prins în coc, scrutări printre vreascurile gardului, câini rânjind agresiv în spatele unor porți, florile, albinuțele, furnicile, mirosul laptelui abia muls, balansoarul ce se avântă pana-n cer. Și totuși, ne despart alte câteva lumi de universul ei” – scrie papiruszportal.hu despre Mamó .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s