Cine sunt eu? o călătorie prin mintea ta

cine-sunt-euAm ajuns la acest bestseller al publicistului german Richard David Precht pornind de la câteva note de subsol ale Tratatului despre ficțiunea amoroasă scris de Mihaela Ursa – Eroticon, pe care intenționez să-l prezint la rândul său aici. Notele cu pricina făceau trimitere la scrierile sociologului german Niklas Luhmann, de care trebuie să recunosc că nu auzisem până acum trei ani.

Luhmann a fost considerat, asemenea lui Wittgenstein, un fenomen aparte în mediul academic german, fiind cu greu ademenit la Munster și promovându-și doctoratul pe baza lucrării Funcții și urmări ale organizării formale, publicată în perioada când ocupa modestul post de asistent al Facultății de științe administrative din Speyer. Posesorul unui fin simț al umorului, eruditul expert în administrație publică Luhmann ajunge (datorită meritocrației, dar și plictiselii cauzate de impecabila funcționare a mecanismului numit administrația germană) un titan al sociologiei.

Cum n-am avut acces la lucrările sale, am căutat alte referințe și astfel am ajuns la acest volum scris de Richard David Precht, un autor accesibil, foarte popular. Și nu degeaba, fiindcă scrierile sale sunt foarte ușor de frunzărit, cu toată varietatea și complexitatea temelor propuse. Spre deosebire de tratatul Mihaelei Ursa, despre care chiar profesoara de la care l-am împrumutat (fostă studentă a universitarei clujene) recunoștea: este de așa nivel intelectual că m-am simțit complexată, citind-o!

Titlul cărții lui Precht este inspirat de o întrebare adresată prietenului său, scriitorul Guy Helminger, dacă se simte bine:

– Cine sunt eu? Și dacă sunt, câți sunt? i-a răspuns Guy, răgușit, dându-și capul pe spate histrionic.

Răspuns care, ca orice-ntrebare, a născut altele, la care trimite acest volum: ce pot să știu? ce trebuie să fac? ce pot să sper?

Reclame

Un gând despre „Cine sunt eu? o călătorie prin mintea ta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s